Walvis die Bitcoin verkocht voor crash 2020 verzilverde $156M voor de 20% dip van deze week

Een serieverkoper met veel BTC op zijn naam koos ervoor om zich te ontdoen van een groot stuk Bitcoin vlak voor de crash van maandag naar $47.400.

Bitcoin (BTC) verloor 20% in een dag, deels dankzij de acties van een enkele walvis, suggereert nieuw onderzoek.

Gegevens van on-chain analytics firma Santiment op 23 februari toonden aan dat BTC/USD naar $47.400 dook nadat Bitcoin Billionaire op één na grootste transactie van 2021 had plaatsgevonden.

Spook van Bitcoin sell-offs voorbij keert terug

De transactie, 2.700 BTC ter waarde van 156,6 miljoen dollar tegen 58.000 dollar per token, resulteerde in een verkoop die de druk op de markt opstapelde, dit sneeuwbalde in de grootste kaars van één uur in de geschiedenis van Bitcoin.

„Zoals we gisteren opmerkten, was er een 11x exchange inflow spike die #Bitcoin’s prijscorrectie initieerde vanaf zijn $58,3k #ATH,“ schreef Santiment in begeleidende commentaren op Twitter.

„Verdere data kammen onthulde dat een adres verantwoordelijk was voor de 2e grootste $BTC transactie van het jaar, een import van 2.700 tokens naar de wallet voor een snelle sell-off.“

De bevindingen werpen licht op wat er precies aan de hand was toen de volatiliteit het overnam voor Bitcoin, die erin slaagde te herstellen tot $54.000 voordat het op het moment van schrijven weer onder de $50.000 noteerde.

Sommigen geloven dat de markt overbelast was, waarbij vooral nee-zeggers beweerden dat een zeepbelachtig proces al lang aan de gang was. Anderen beweerden dat het gewoon „business as usual“ was voor de cryptohandel, maar zoals Cointelegraph meldde, waren er zorgen ontstaan over ongewone instromen naar beurzen.

Santiment merkte op dat hetzelfde adres ook had verkocht vlak voor de cross-asset prijscrash in maart 2020. Op dat moment verloor Bitcoin bijna 60% van zijn waarde en raakte $ 3.600.

„Ditzelfde adres maakte afgelopen maart ook een import van 2.000 $BTC, precies op het moment dat de Black Thursday-correctie plaatsvond,“ onthulde het.

„In totaal heeft het 73 transacties gedaan in zijn eenjarig bestaan, voor een totaal van 91.935 geïmporteerde $BTC, waarbij alle tokens binnen enkele minuten na aankomst zijn weggetrokken.“

Walvissen in de schijnwerpers

De verdenkingen hadden al lang de whales op het oog, die hadden geprofiteerd van kleine wallets die verkochten tijdens eerdere prijsdips gedurende Bitcoin’s recente bull run. Zoals Cointelegraph meldde, was het aantal wallets van walvisformaat gegroeid, terwijl het aantal kleine wallets was gedaald.

„De meest interessante side by side vertelt je hoe het profiel van Bitcoin-beleggers vordert – ‚walvissen‘ namen af naarmate de prijs steeg in de vorige cyclus; nieuwe groep walvissen blijft deze keer gewoon opduiken, terwijl garnalen de zwakke handen zijn die te vroeg verkochten,“ tweette Primitive founding partner Dovey Wan vorige week naast een grafiek die de bull runs van 2017 en 2021 vergeleek.

„THE GREAT WEALTH TRANSFER,“ voegde ze eraan toe.

Sommige reacties op het onderzoek merkten ondertussen op dat de portemonnee in kwestie verantwoordelijk was geweest voor een fractie van het totale handelsvolume en dat zijn invloed daarom beperkt zou moeten zijn.

„We geloven niet dat één adres alleen de prijsretracement van het grootste crypto-actief ter wereld in gang zet, dus we zouden zeker niet willen dat u dat ook gelooft,“ antwoordde Santiment.

„Was deze adresactiviteit echter een bijdragende factor? Ja.“